pirmadienis, spalio 21, 2013

Naujas hobis - žalias maistas

Neseniai patekau į susitikimą su Olga Dzindzeleta - "RawRaw" žalio maisto restorano Vilniuje savininke. Labai charizmatiška asmenybė. Mielas žmogus. Į susitikimą ėjau vedina smalsumo sužinoti daugiau. Visiems žinoma, kad vaisiai ir daržovės valgyt sveika, bet kad tai sudarytų didžiąją dalį mitybos - retas, kuris taip maitinasi. Vaikams nuo mažens pasakoju kodėl reikia valgyti visus žalumynus, ir dėka to, matyt, vieną kitą žalėsį visgi pavyksta įsiūlyti, bet nėra lengva... Niekaip neįsivaizduoju kaip žaliavalgiai maitina savo vaikus? Tačiau, net ir pati Olga neneigė, kad savo anūką maitina tradicine mityba. Visų pirma verta pabrėžti, kad žaliavalgiai - tai labai griežta vegetarizmo forma. Jų mityboje atsisakoma pieno produktų, mėsos, žuvies, kiaušinių, netgi medaus (nes jį perdirba bitės). Maistą galima apdoroti tik iki 42 laipsnių temperatūros. Karščiausias jų maistas yra arbata - 80 laipsnių, ir be abejo žolelės plikomos neužvirinant vandens, išlaikant tiek vandens, tiek žolelių vertingąsias savybes.

Olga Dzindzeleta


















Ačiū Gražinai už organizaciją: kad pasiūlė savo namus, kad pavaišino skaniais, ir mane tiesą sakant nustebinusiais, žaliavalgių patiekalais. Tiek Gražina, tiek Olga teigė, kad valgio gamyba joms visai nebekelia streso, nes tam nereikia daug laiko. Kartais užtenka pasiimti obuolį, o kartais reikia pasirinkt ką su kuo derinti, bet visa tai užima tik kelias minutes gaminimo ir patiekalas jau ant stalo. Netiesa, kad maitintis žaliavalgiai turi tik salotos lapais. Vaisių ir daržovių asortimentas gana įvairus. Labai didelę dalį jų maisto ruošime užima blenderis (virtuvinis kombainas/smulkintuvas) ir sulčiaspaudė, bet vietoj jų iš namų iškeliauja tokie dalykai kaip mikrobangė ir kiti maisto apdorojimo įrenginiai. Beveik nebereikalingi nei šaldytuvai, nei dujinės/kaitlentės, orkaitės... ;)

Šermukšnis irgi uoga


















Olga jau gal apie 10 metų valgo tik žalią maistą. Neperseniausiai atsisakė netgi riešutų savo mityboje ir stengiasi kuo mažiau naudoti aliejaus. Gražina (susitikimo organizatorė) žaliu maistu save lepina jau ketvirtus metus. Žaliavalgyste sudomino ir savo vyrą, ir savo vaikus. Dar užsiima joga, negeria, nerūko, geria vandenį tik iš šaltinio, esančio netoli Briuselio, ir sako, kad energijos niekad neturėjo tiek daug kaip dabar. Pilnai tikiu, nes virtuvėje sukosi kaip vijurkas, ir per vakarą mus pavaišino net keturiais sveikuoliškais patiekalais. Pirmiausia paragavome jos metų atradimą - kavą, iš daigintų saulėgražų su cikorija. Tikrai susižavėjau, išgėriau bent du puodelius!
Antras patiekalas buvo pagamintas Olgos - daržovių užtepėlė, kurią užsidėt pasiūlė ant cukinijos/agurko/paprikos/salotos ir taip šaukštas po šaukšto nyko iš dubenėlio... Labai skanu! Tiesą sakant pirmąkart ragavau žalią cukiniją, ją visad apkepdavau ar bent jau pamarinuodavau... Trečias nuostabus dalykas - Gražinos sultys ;) Tiksliau sulčių kokteilis iš vaisių. Ir desertui - kokoso/razinų/riešutų rutuliukai.

Saldumynai
Žalios mitybos pradmenys

Užtepėlė ir kava
Susipažįstame su Olga
Aš taip galėčiau maitintis, pagalvojau! Tik visų pirma reikia apie žaliavalgystę nusimanyti daugiau. T.y. reikia labai domėtis ką ir su kuo galima maišyti, nes pvz. ne visi vaisiai su daržovėm dera kartu vartot, o kitus kaip tik geriau sumaišyti, idant įsisavintų naudingąsias savybes.

Apie save supratau vieną dalyką, kad man labai artima sveikatingumo tema, ir verta siekti tobulumo, tačiau man patinka ir karšta sriuba, ir žuvis, tik mėsos nebūtina kasdien ragauti. Šio susitikimo dėka įsigijau dar vieną hobį - Olgos šeimos išleistą žalio maisto patiekalų knygą "Geriausi Raw Raw receptai žaliavalgiams", kurie tikrai papildys mano kasdienę mitybą.

Moterys kalbėjo, kad žaliavalgystė dažnai sudomima tada, kai atsiranda sveikatos problemų. Kiti sako, kad kaip tik ne laikas pradėti eksperimentuoti su sveikata, kai turi bėdų. Ar tikėjimo dėka, ar tikrai maisto - sunku pasakyti manau, tik svarbiausia - padeda, dažnas problemą išsigydo. Mano akiniai vakarėlio metu irgi buvo pastebėti. Gražina patarė daryti pratimus akims ir akinių pažadėjo galėsiu atsisakyti, žadu pabandyti tai padaryti, susiradau net kažkokių mankštų akims, gal pravers.

Labai patiko Olgos išsakyta mintis, kad kai ėmėsi tik žalio maisto, atėjusi į prekybos centrą suprato, kad jai yra reikalingas tik vienas skyrius - daržovių/vaisių. Ir tuo pačiu ateina supratimas kiek daug bereikalingų daiktų yra gyvenime, be kurių mes puikiai apsieitume...

Dar labai patiko vienas klausimas: o kuo svaiginasi žaliavalgiai? Pirma mintis atėjusi į galvą - aguonomis ir kanapėmis :) Bet paaiškėjo, kad žaliavalgiai vartoja tik natūraliai fermentuotą vyną...

Žaliavalgių įkvėpta su Rūta sugalvojome sveikesnio gyvenimo susitikimą, tema 'moliūgai'. Ir šiam susitikimui puikiai pritaikiau patiekalą iš Olgos knygos "Moliūgų užtepėlė", kurio receptą galima rasti čia. Mano draugės taipogi atsinešė keletą puikių patiekalų su moliūgais: moliūgų duona (virėja Rūta), du pyragai, keksiukai, blynai. Saldumynai su daržovėmis! Nusprendėm, kad superinis daiktas tas moliūgas ;)
Moliūgų užtepėlė ir duona su moliūgu




















Daugiau foto rasite albume "Žaliavalgiai".

10 komentarai (-ų) :

mama rašė...

Ramune,nuo tokio maisto...reikia akmenu i kisenes prisikisti....kad vejas nenunestu...:::))).

Ginta rašė...

Ypač Ramunei :))
O jei rimtai, tai visai geras hobis. Sakiau į senatvę ir aš žaliavalge tapsiu, vegetare jau pavyko ;)

ramunia rašė...

sveikinu Ginta, čia mano siekiamybė, kuri neaišku ar ateis... ;)))

Paule Zaksauskiene rašė...

Labai įdomu, parašyk kaip tau seksis, ar keičiasi kas nors. Aš bandžiau žaliavalgystę apie metus.

Anonimiškas rašė...

na mano vaiku pietus tikrai nera zali. renkuosi atsakingai, stengiuosi balansuoti mityba :)

ramunia rašė...

galiu prisipažinti, kad kol kas beveik nesiseka žaliavalgiškai maitintis... :D tik progresas tame, kad įvedžiau į savo mitybą ir žaliavalgių patiekalus, kuriais karts nuo karto pavaišinu svečius ;)

ramunia rašė...

labai gerą straipsnį apie produktuose esantį cukrų radau: rodos 22 arbatiniai šaukšteliai cukraus per dieną neįmanoma, o jūs paskaitykite...

http://www.ekodiena.lt/sveikuose-produktuose-gali-buti-per-daug-cukraus/

kaip apytiksliai apskaičiuoti cukraus kiekį produkte skaitykite čia: http://www.sveikasvaikas.lt/kaip-nustatyti-cukraus-kieki-produkte/

Anonimiškas rašė...

labai gerbiu ir palaikau tokius žmonės, kurie išmeta iš savo gyvenimo mikrobangų krosneles, dujines kaitlentes , virykles ir mėgaujasi žaliuoju maisto racionu. Pagirtina.

Unknown rašė...

Na man įdomūs atrodo tie žmonės, kurie renkasi žaliavalgystę. Suprantu, kad tam reikia daug valios. Na ir man patinka salotos, bet tikrai nežinočiau ką dar valgyti ir kaip nepakenkti savo sveikatai... Nemanau, kad galėčiau būti žaliavalgė.

Unknown rašė...

Na man įdomūs atrodo tie žmonės, kurie renkasi žaliavalgystę. Suprantu, kad tam reikia daug valios. Na ir man patinka salotos, bet tikrai nežinočiau ką dar valgyti ir kaip nepakenkti savo sveikatai... Nemanau, kad galėčiau būti žaliavalgė.

Rašyti komentarą