antradienis, lapkričio 26, 2013

DNR tyrimas - gyvenimo tyrimas

Apie genetikos tyrimą buvau girdėjusi daugiausiai iš filmų, kai kriminaliniame pasaulyje bandomi suvesti galai kas ir kaip... Nors tikriausiai didžiausią populiarumą yra pelnę bandymai išsiaiškinti tėvystę. Apie genetikos tyrimą dėl įdomumo išgirdau praktiškai pirmąkart. Į svečius užsuko vienas draugas ir papasakojo, kad visai neseniai atliko savo šeimos DNR tyrimą. Man išsprūdo susižavėjimo garselis "nieko sau!" Maniau, kad tik turtuoliai gali sau leisti tokius žaidimus su DNR, o paaiškėjo, kad tai visai prieinamas tyrimas paprastam darbo žmogui. Kaip tas draugas išsireiškė, kad tai, kas prieš 15 metų rodos buvo rašoma tik fantastikos romanuose, o dabar viskas virsta realybe.
Mokslas - kaip vandenynas: kuo daugiau žuvelių, tuo jis įdomesnis
Dar mokyklos laikais viena įdomiausių biologijos pamokų man buvo apie triušiukų paveldimumą ir tikimybę kiek gims baltų triušiukų ir kiek juodų. O dabar pagal DNR tyrimą galima matyti visą savo gyvenimą: koks buvo, koks yra, koks bus. Ne tik savo, o ir visų savo giminaičių, probočių, protėvių... Jūs net neįsivaizduojate kokie informacijos srautai! Procentaliai tu gali matyti net kiek tavo kraujyje yra homo sapiens neanderthalensis, o kiek Homo sapiens sapiens! Nerealiai. Nors neandertaliečiai jau seniai išnykę, o jų genai pasirodo dar tebevaikšto mūsuose... Taip pat sužinosite iš kokių kraštų atkeliavo jūsų protėviai ir kiek procentų mūsuose yra tokios ar anokios tėvynės genų, o DNR duombazėse galima kurti geneologinius medžius, susirasti sau antros trečios kartos pusbrolius, pusseseres, dėdes, tetas ir t.t.

Su DNR informacija mes dar gauname ligų tikimybes, galbūt esamas ar galimas alergijas. Tai tokia informacija, kurią esant reikalui galima pateikti savo gydytojui. O žinant ligų tikimybes gali arba pakeisti, arba bent jau pakoreguoti kažką savo gyvenime.

Tikriausiai visi girdėjote nuskambėjusią istoriją apie Angeliną Jolie. Istorija tokia, kad jos DNR buvo rastas krūties vėžio genas ir dėl didelės tikimybės susirgti šia liga moteris nusprendė atsisakyti tos rizikos nusipjaunant krūtis ir pakeičiant jas silikoninėm. Jinai tai padarė norėdama užkirsti kelią ligai, gaudama visą reikalingą informaciją laiku. Nesmerkiu jos, o kaip tik manau, kad jinai atsisakydama rizikos suteikė savo šeimai džiaugsmo ir tikėjimo, kad jie gyvens ilgai ir laimingai.

Skaičiau pokalbį su Amerikoje esančio genetikos tyrimo centro 23and me įkūrėja Anne Wojcickis. Dažnas jos klausia ar yra gerai sužinoti tai, kad tau ar tavo vaikui gresia kokia nors baisi liga? Ką daryti su ta gauta informacija? Juk rodos tu nieko negali pakeisti. O Anne sako, kad tokia realybė ir mes vieną dieną visvien mirsime. Bet greičiausiai bus tam tikri galimi pasirinkimai, kaip mums gyventi, kad būtume sveikesni.

Šiai dienai tyrimas kainuoja 100 dolerių. Sunku patikėti, kad jau dabar tiek informacijos galima gauti už tokią nedidelę sumą. O ateityje gali būti, kad DNR tyrimas bus netgi nemokamas. Visa bėda - siuntimas, kuris kainuoja panašiai kiek ir tyrimas. O jei dar visi šeimos nariai nori tyrimo? Sumelė visgi susidaro...


Ateityje rinkdamiesi sau gyvenimo palydovą, pirmiausiai paprašysime atnešti vokelį su savo genetine informacija :)


Kitos galimybės kur pasidaryti DNR tyrimus (šiomis įstaigomis reiktų pasidomėti išsamiau, nes gali būti, kad jos daugiau specializuojasi šeimyniniuose ryšiuose, nei medicininiuose tyrimuose):

http://dna.ancestry.com/
https://genographic.nationalgeographic.com/
http://www.familytreedna.com/
http://www.dnatribes.com/index.html

23and me šiuo metu yra įsivėlę į kažkokį skandalą, kur buvo paviešinti asmeniniai DNR duomenys ar pan. Visa privati informacija turėtų būti skleidžiama tik gavus leidimą. Jei yra kitaip - gaila... tikiuosi viskam yra paaiškinimas ir situacija pasitaisys.

3 komentarai (-ų) :

Rūta rašė...

na, bet tai įdomus dalyks. Kai pagalvoji, tai gal kažkada atsiras viso pasaulio DNR bankas - tokia savotiška ligoninės kartoteka, kurioje bus saugoma informacija apie visus gyvenusius ir gyvenančius. Hm, dvelkia lengva fantastika (priminiau sau pati filmą, apie vyruką, kuris norėjo skristi į kosmosą, bet pagal jo DNR - tai nebuvo lemta).

ramunia rašė...

Aha, atsimenu tą filmą - Gattaca http://www.imdb.com/title/tt0119177/, neblogas.

O mes dar radom minčių, kad ateityje kai kūdikiai augs nebe pas mamas pilvukuose, o akvariumuose, tai tikriausiai bus galima kūdikius susikurti kokius tik nori.. nu ta prasme juodą, baltą, didelėm akim, žydrom akim ir pan., t.y. galima bus pasirinkti genus kokių tik nori, o kurių geriau atsisakyti ;)

Unknown rašė...

Iš tikrųjų vis dažniau kalbama, kad DNR tyrimai kuo toliau, tuo labiau taps kasdienybe, visi privalės juos pasidaryti. Tačiau iš karto kyla klausimas - ar darbdaviai turėtų žinoti atsakymus? O šeimos nariai? Vaikai, žmonos bei vyrai? Ar norėtume žinoti mes patys? Kai ką žinoti norėčiau, tačiau visko - turbūt ne. Nors asmeniškai susiduriu su paveldimomis ligomis kasdien, būtų keista žinoti, kiek jų galiu perduoti savo vaikui. O neabejotinai galiu tūkstančius! Tik reikia rasti tokį patį "defektyvų" partnerį. Ar ryžtumėtės susilaukti vaiko žinodami, kokius baisius genus nešiojate? Tai - tik mažoji dalis kylančių klausimų. Įdomu, ką apie tai sakysime ateityje...

Rašyti komentarą