penktadienis, vasario 14, 2014

Negersi, nerūkysi, tai mirsi sveikas!?


Šiek tiek neįprastai norėjau pasveikinti visus su šv. Valentino diena.

Ne vienas jau paskaitęs antraštę pagalvojo, kad nevertas dėmesio įrašas, nes "man tai neaktualu". Kiti lyg pateisindami rūkymą/gėrimą sako: tai išsikelk į vienkiemį, augink savo daržoves, mėsą, važinėk dviračiu, o geriausia kojos nekelk iš namų, tada gyvensi sveikai ir laimingai. Jei yra kitų rizikos veiksnių ar tai reiškia, kad jų reikia įdėti dar daugiau?

Noriu pristatyti jums Aurelijų Verygą. Man šis žmogus patinka todėl, kad jis nuoširdžiai linki visiems sveikiau gyventi. Aš Aurelijų pažinau dar mano studijų laikais, priklausėm skirtingoms studentiškoms korporacijoms, turėjom gražių tarpkorporantiškų mainų. Šiuo metu Aurelijus - gydytojas psichiatras, biomedicinos mokslų daktaras. Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos prezidentas. Baltijos šalių tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos prezidentas. Vyskupo M.Valančiaus blaivystės sąjūdžio pirmininkas ir t.t. Kaip jis sako, kad gydytojo pareiga pasakyti žmonėms tiesą, kas kad jiems tai nepatinka!? Tai tarsi lietuviškasis Allen Carr, kuris savo knygomis "Lengvas būdas mesti rūkyti", "Lengvas būdas mesti gerti" paplito visame pasaulyje. Allen Carr knygas perka ne tik tie, kurie nori mesti rūkyti, bet ir jų artimi žmonės, kurie tiki, kad gali padėti.

Aš asmeniškai nerūkau. Geriu, bet mažai. Yra kur tobulėti. Manęs klausia kam aš žiūriu informaciją apie rūkymą, jei nerūkau!? Gal man rūkymas neaktualu, bet pasižiūriu kartas nuo karto Aurelijaus įrašus, kad pamatyčiau, sužinočiau ir nenorėčiau to daryti. O iš tikro man aktualus rūkymas, nes yra draugų, artimų man žmonių, kurie turi šią bėdą. Man svarbu žinoti, svarbu jiems pasakyti. Ir žinoma nusibostu savo draugėms su pamokslais, kai sakau "mesk rūkyti, ar tu nenori dar bent 10 metų ilgiau su savo vaikais pagyventi/pabūti/mylėti juos? Rūkymas trumpina gyvenimą (pagal Aurelijų net 20 metų), kai tu turėtum laiko dar pažint savo anūkus ir su jais eit ledų valgyt?"

Kaip Aurelijus savo paskaitoje pasakoja, kad užaugo ta karta vaikų, kurie augo rūkančių tėvų namuose. Kai mokykloje tavo autoritetas (mokytojas, psichologas ar kt.) 10-ečiui pasakoja kaip rūkyti, gerti yra blogai, kaip tu neužaugsi, kaip tu sirgsi, kaip tu anksčiau mirsi - atrodo viskas labai įtikinama ir baisu. Vaikas galvoja kaip iš viso leidžiama prekiauti tokiais dalykais!? Bet grįžus namo jis mato kitą savo autoritetą - 40-etį tėvą/mamą sėdint su alaus bokalu, rūkantį. Vaikas žiūri ir galvoja, negi tėvas/mama mažo ūgio? Nu ne, normalūs. Ar nesveiki? Sveiki. Tokio amžiaus žmonės paprastai dar būna sveiki. Sveikata pradeda blogėti nuo 50 metų, o mažam vaikui dar sunku suprasti vėliau būsiančias pasekmes. Darykime išvadas.

Kaip Aurelijus sako, kad 1994 metais, kai į Lietuvą atėjo užsienio cigarečių gamintojai, jie atrado dar neišnaudotą rinką, t.y. nerūkančių moterų rinką, nes iki to laiko Lietuvoje (ir visose Baltijos šalyse) moterys beveik nerūkė. Tuomet reklamos pradėjo skelbti, kad rūkanti, kostiumuota moteris yra savim pasitikinti, seksuali, versli asmenybė, tik pamiršo paminėti, kad jei moterys pradės rūkyti taip kaip vyrai, gerti taip kaip vyrai, lakstyti taip kaip vyrai, tai jos ir pradės mirti taip kaip vyrai. Vyrai Lietuvoje gyvena 11 metų trumpiau nei moterys. Ne dėl to, kad jie vyrai, o dėl to, kad elgiasi kitaip nei moterys - daugiau rizikuoja, daugiau save žaloja. Tiesiog kitaip gyvena. Tai galime pakeisti.

Aš čia įkėliau paskaitą apie rūkymą (yra trys dalys), nes kaip tik neseniai su draugėmis turėjom apie tai pokalbį. Aurelijus ne vieną įrašą padaręs apie alkoholį, apie jo žalą, naudą (tokio dalyko nėra!) ir pan. Paskaitinėkite jo tinklaraštį, facebooko paskyrą ir jūs jį įsimylėsite! Jūs gyvensite sveikiau! Tai ne tik jūsų asmeninis, bet ir jūsų mylimų žmonių reikalas. Su šv. Valentino diena!  ♥

3 komentarai (-ų) :

mindas rašė...

TL;DR - saikingumas yra didesnė dorybė nei visiškas susilaikymas ar perdozavimas (dėl visa ko šito teiginio teisingumo praeitą savaitgalį perklausiau savo buvusio grupioko, dabar Joanitų vienuolio).

The best way to drink: Carelessly

Probably the worst way to drink is to drink medicinally. Certainly the safest way to drink is to drink carelessly; that is, without caring much for anything, and especially not caring for the drink. In such things to be careless is to be sane: for neither drunkards nor Moslems can be careless about drink.” – G. K. Chesterton

http://theradicallife.org/the-best-way-to-drink-carelessly

Rūta rašė...

"neither drunkards nor Moslems can be careless about drink" - kaip taikliai pasakyta!

ramunia rašė...

na, taip, kai geria/rūko, kad atsipalaiduoti, streso būsenoj, depresijoj, kad numest svorio ir panašių įsitikinimų vedini... tikriausiai ne pats tinkamiausias metas taip 'gydytis' :)

Rašyti komentarą