penktadienis, sausio 01, 2021

Švenčių maratonas žengiant į 2021!

Šventės baigėsi. Sulaukėme Trijų Karalių apsilankymo ir burto kas taps šių metų karalius, kas užsidės šių metų karūną. Šią tradiciją sužinojome atvykę į Belgiją, ir supratome, kad ji įprasmina trijų karalių dieną mums priimtinu būdu. Pirkome marcipaninį pyragą, dalinome į tiek dalių kiek burtuose dalyvių ir žiūrėjome kas ištrauks skulptūrėlę iš savo išsirinkto pyrago gabaliuko. Šiais metais Mantvydui teko laimė užsidėti karūną  ir mums pavadovauti. Karūna, beje, su Elzomis ir Anomis iš Frozen! Nu blyn... Nu kodėl! Čia tik mergaitės nori būti princesėmis, suprasti!? Nors pyragas buvo šįkart labai skanus, nors paprastai nemėgstu marcipanų.

Padidintas buvimas namuose leido suprasti, jog esame labiau intravertai nei manėme esantys. Aš pati nors mėgstu būti ten kur daug žmonių, bet visiškai nemėgstu būti dėmesio centre. Labiau mėgstu kitus stebėti, nei būti stebima. Visos dienos buvo apkamšytos įvairiais reikalais reikaliukais, o dabar štai - atsirado laiko ir blogui, ir sportui, ir knygoms, ir filmams, ir pokalbiams prie stalo su šeima, ir tiesiog pagulėjimui vonioje.

Geriausias atradimas - audioknygos. Mėgstu skaityti kelias knygas iš karto. Kokia nuotaika - tos knygos ir imiesi. Geriausia 2020 knyga Walter Isaacson "Steve Jobs. Oficiali biografija". Labai geras įgarsinimas, labai įtraukianti istorija, o ir pati asmenybė Stevo Jobso tiek įdomi, kad negali nustoti klausytis. Ta proga, kad jau lengvai klausosi knygos kelyje, pradėjau po truputį bėgioti. Vaikščioti visad mėgau, o vat bėgiojimą pradėsiu pratintis iš naujo. 3 km. 5 km. Nedaug, bet juk pratintis pamažu yra geriau nei visai to nedaryti.

Tarpe įprasto gyvenimo atėjus šventiniam laikotarpiui grįžo ir nykštukai, ir siurprizai, laiškų rašymai ir siuntimai artimiesiemss mylimiesiems, dekoracijų paieškos, apsisprendimai važiuoti, skristi ar likti savo namuose. Viskas pamažu aiškėjo, kad geriausia ir saugiausia niekur nevykti. Ramu. Lėtu žingsniu ėmėm pušų šakeles merkti į vazas, kojines nykštukų dovanėlėms ruošti, lemputėm šiltinti kalėdinės nuotaikos laukimo atmosferą.

Kalėdoms atveriame duris




 


Sunkiausia šiais metais buvo surasti eglutei vietą. Eglutė atėjo praktiškai pati į namus. Ačiū draugei Yuliai, kuri tuo pasirūpino. Pasirodė, kad eglutė tokia nemaža, kad kokią valandą mes ją nešiojom iš vieno kambario galą į kitą: tai prie sienos vienos - ne, nepraeinam; tai prie kitos sienos - ne, užstojama lempos; tai už lovos - ne, negražu; tai ant stalo, tai ant kitokio stalo, tai gal be stalo, paskui vėl ant stalo galiausiai užkelta įtiko visiems poreikiams!




Man labai patinka tradicijos: senos, naujos, tai yra tokios, kurias smagu kartoti kasmet, kurios galbūt yra kažko pradžia ar pabaiga. Patobulinome eglutės puošimo ceremoniją pakeldami šampano taurę su Nerijumi, keptu trupininiu pyragu ir užkandžiais atidarydami kalėdinių filmų žiūrėjimo laiką.



Bevaikštant keliukais radom nugenėtų išmestų magnolijos šakelių. Pasimerkėm draugėn su pušies šakelėmis. Pasirodo Austrijoj, panašiu metu, kai mes skynėm magnolijų šakas, t.y. Šv. Barbaros šventės dieną (gruodžio 4 d.), šeimos eina rinkti obuolių ar vyšnių šakelių. Tada jas merkia į vazą, kad vaikai ir suaugusieji galėtų kantriai laukti, kol sužydės jų pumpurai. Jei vadinamieji „Barbarazweige“ išskleidžia savo žiedus prieš Kalėdas ar jų išvakarėse, tai reiškia, kad jums bus laimingi metai. Austrijoje kalėdiniai žiedai simbolizuoja viltį ir atsparumą sunkmečiu.

Ir mums netikėtai pražydo! Gruodžio 22 dieną. Tokio gražumo žiedai - cukriniai avinėliai tiesiog. Geriu rytinę kavą, fotografuoju ir dalinuosi su šeima šiuo stebuklu. Tiek nedaug reikia žmogui širdelei paglostyti.


Oi, dar atvirukai ir kiti sveikinimai nedaryti... Iš draugų jau ne pirmus metus gauname Kalėdinį sveikinimą. Labai džiugina O ypač dabar, kai negali apkabinti, tai nors staigmena nustebinti lieka. Visi sėdam karpyti, štampuoti, kurti kam ką parašyti, kam snaigę įdėti, o kam prašyti, kad iškirptų patys. Jauku ir miela. Buvo pamiršti sveikinimai rašyti ranka. Prisiminti ir atgaivinti - kaip niekad šiemet. Smagus kūrybinis laikas! Daug žmonių bus nustebinti Naujametiniu sveikinimu šiemet.




Pradėjom ieškoti ką pasigaminti Kūčioms, ką Kalėdoms, ką Naujiems. Netikėtai atradau ir smarkiai pasipiktinau, kad google vertėjo pagalba receptai talpinami tiesiog copy/paste iš užsienio kalbos į lietuvių ir tai vyksta ypač populiariuose LT tinklalapiuose. Baisu! Gėda! Pvz. vienam recepte parašyta, kad reikia vienos oranžinės. Ko tokios? Apelsino gal!? Nu žodžiu, be žodžių...! ;)

Šių metų Kūčioms pasižymėjau keletą jau tradiciniais tapusių patiekalų: duona naminė su raugu (laužymui prie stalo), burokėlių mišrainė su slyvomis ir perlinių kruopų kotletai, keptos duonos ir pupelių mišrainėgira, spanguolių kisielius, "šližikai" (skryliai su aguonomis), kūčiukai kas be ko ir pan. O prisikepę bent dvigubą porciją kūčiukų pasidalinom ir su kaimynais







Per visą šį laikotarpį man labai patiko suktis tarp puodų, pyragų, vaikų, šeimos, bardako ir vėl šventinės nuotaikos. Ypač patiko, kad visi stojom prie gaminimo stalo: vienas gamina vieną patiekalą, kitas kitą, trečias tvarko ir ruošia stalą - čia man ir buvo didžiausia šventė. Ne visi atskirai kas kur sulindę į savo ekranus, o visi kartu.




Ir kaip naktis be burtų! Mylimiausi tai kūčiukų (porinis-neporinis) traukimas, žvakės burtai ir triskart apeiti apie namus. Net kaimynams teko pasiaiškinti ką vidurnakty veikiam su lėkštute kieme, bet sakom - neturim laiko, nes 00:00 Magic Time ir pabėgam!

Nykštukai palinkėjimais ir saldumynais baigė savo advento laiko darbus, Kalėdų Senis netgi be sniego sugebėjo visgi iki mūsų atčiuožti, nes rytas - dovanų metas. Nerijus gavo "skrabalus", bent jau jis taip suprato savo dovaną ir taip pralinksmino visą dovanų pakavimą iki isteriško juoko. Yupiii!



Kalėdoms ruošiamas kalakutas įdarytas ryžiais, šildomas karštas vynas. Svečiuojasi mano kolegė su kuria kartu dirbam, kartu juokiamės, todėl rizika net karantino laikotarpiu išlieka minimali. Žmonių skaičiui nenusižengiant, pasikaitinę karšto vyno dar kieman pasikviečiam - saugiu atstumu - kaimynus O tuomet sušalę vėl į savo uolas šildytis ir filmų žiūrėti sulendam.




Gavę naujų stalo žaidimų vis prasukam vieną kitą žaidimų partiją, pakaitom dėlionę rankiojam. Vėliau kas piešia, kas "kimči" daro, kas tortus užsiėmė kepti Naujų sutikimui. Neskubant. Ir ne vieną tortą ta proga, kad jau laiko turim. Seniai nekepėm, tai vienu ypu kelis, kad jau atsivalgyt ir nebevalgyt tų pyragų ateinančiais metais...

Dar spėjam susukti visiems dainą - pasveikinimą! Muzika ir žodžiai Šarūno Mačiulio "Traukinys".

Keliam taures už Naujus 2021 metus -  buvo geri, gal bus dar geresni!
O svarbiausia - sveikatos kad tik būtų!



Naujus pradėjome kelionėmis po pievas, laukus ir miškus saulėtą dieną. Prasiėjom su vaikais gal tik 7 km, nėra daug mums šį kartą, bet kaip ir užsibūrėm, kad užsiskaitytų kelionių metai. Na, bent jau tokią viltį, kad kelionių šiais metais bus žymiai daugiau nei buvo 2020.

O kad būtų įdomu po tokio šurmulio švenčių, Gintarė mums atsiuntė laišką su taisyklėmis "Maisto gaminimo iššūkiui!". Bus skirtos keturios valandos maisto gaminimui ir galiausiai bus stabdomas laikas ir  Gintarė viską vertins. Žinoma, bus prizas - 1 euras!

Tai po visko buvo nuspręsta, kad laimi visi 4 maisto gamintojai ir teks pasidalinti po 25 centus. O K. Visi tada drauge nusprendėm, kad labiausiai pasisekė degustatorei, nes už vieną eurą gavo net 5 patiekalus :D

                                                     Taip vat ir gyvenam!







1 komentarai (-ų) :

Rima rašė...

Labai šaunu.Džiaugaimės jūsų šeima

Rašyti komentarą