antradienis, balandžio 30, 2013

Joga ir sveikas gyvenimo būdas


"Now or never" - sakėm kiekvienam, kuris klausė kas čia vyksta, ir ar galima būtų prisijungti?! Ir būtent - dabar arba niekada, nes tai nutiko tik kartą. Praeitą vasarą Georges Henri parke, Briuselis. Smagiai įsitaisėm ant rudeniškos saulėtos žolės: su vaikais, su vežimais, su užkandžiais ir su kasdienybės praskaidrinimais. Šįkart nusprendėme pabandyti jogą. Jogos pamoką mums pravedė jogos meistras anglas Paul'as, kuris pats joga užsiiminėja jau 17 metų.

Paul'as, ir jo žmona Erika - meno žmonės. Erika baigė režisierės specialybę, o Paulas aktorius. Kurį laiką, kol studijavo, gyveno Londone, o dabar planuoja apsistoti mažame Lietuvos miestelyje. Ir turėdami dar šiek tiek laisvo laiko po darbų, savo miestelio gyventojams veda jogos kursus - nemokamai! Žmonėms tai labai patinka, visi nori sveikai gyventi, - pasakojo Paul'as.

Pas mus susirinkusių tądien nebuvo daug, bet dalyvaujančių siekiai užtat buvo dideli. Norėjom išjudinti kaulus ir suprantama tai ne vienos dienos darbas... Tik kol pašonėje neramūs mažyliai, daugelis mamų užsiiminėjo jų gaudymu, vietoj ramaus gulinėjimo ant vejos. O veja jogai (išsiaiškinom) bene geriausias kilimėlis, nes neslidu. Kadangi užsiėmimas vyko lauke - dvigubas malonumas. Norėčiau, kad būtų tokios tradicijos kasdienai, kaip Kinijos kultūroje: susirinkti tam tikru laiku, sutartoje vietoje ir draugiškai savanoriškai sutikti saulę pavyzdžiui. Tikrai dalyvaučiau, o manau ir ne vienas pašalietis prisijungtų. Tik gaila neatsiranda tų savanorių rankų miško, kurie savo vidine energija vežtų visus norinčius. Neužtenka vien tik sau pasižadėti kasdien padaryti bent jau po 5 'saulės pasveikinimus' namie, kurių dėka turėtų pakakti palaikyti bendrą organizmo ir sanarių būklę puikioj formoj. Vienas iš jogos pratimų 'saulės pasveikinimas' ištempia, sušildo įvairias raumenų grupes, suteikia kūnui energijos, o vėliau galima atlikti ir kitus jogos pratimus. Kaip kažkur buvo parašyta, kad 'saulės pasveikinimas' tai pats geriausias variantas, kai nėra per daug laisvo laiko įvairioms mankštoms.



Jaučiausi kaip koks kaktusas: spygliuotas ir nelankstus. Oi kaip reikia daugiau sportuoti... o pasportavus tris dienas vaikščiot sukaustytom skausmo kojytėm ir nugarytėm. Tai negi vėl pulsi kitą dieną sportuot, reikia jau palaukt kol atsistatys raumenukai, o tada vėl tris dienas ilsėtis... mažiausiai ;)))

Įvairius sportus dažniausiai prisimenam artėjant vasarai: kad formas pakoreguot, viena kita kalorija labiau sulieknėt. Na, negi to ir užtenka pagalvojus... Gali sveikai gyvent kaip tik įsivaizduoji. Bet jei įsivaizduoji pvz. kad negeri kavos, o rūkai - tai jau sveikiau gyveni... Arba nevalgai saldumynų, nevalgai mėsos, bet ir nesportuoji, tai čia kaip būtų? O jei nevalgai mėsos, negeri kavos, nerūkai, dar alkoholio atsisakai - tai tada nesveikas psichiškai. Geriausia turbūt nepult į kraštutinumus, bet matyt idealios formulės nėra, tad kiekvienas siekiam sveikos gyvensenos kaip suprantam.

Čia aiškiai parodo kaip teisingai atlikti saulės pasveikinimą (yra dar kelios aiškinamosios dalys su kitais jogos pratimais):

 

2 komentarai (-ų) :

Rasa rašė...

Oi patiko man tavo apibūdinimas psichiškai nesveiko!.. Beje, pritariu... :)
Gana painiai ir sudėtingai jis daro Saulės pasveikinimą tam filmuke, aš per savo treniruotes dariau kitaip. Tai tikrai labai šaunus pratimų komplektas!

ramunia rašė...

gal tikrai visi bando savotiškai kaip patogiau, nes pastebėjau ne kartą, kad skiriasi viena kita detalė ;) o gal pasižiūrėjęs į mus nusprendė, kaip pasielgt :DDD atlaiko stipriausi ;)

Rašyti komentarą