penktadienis, spalio 21, 2011

Kai supranti, kad Steve'u Jobs'u netapsi

Šiandien mano akis pasiekė ši iliustracija. Kur parašyta (išversiu): "Kai 1 žmogus miršta - verkia milijonai, kai miršta milijonai - niekas neverkia". Paprastai nemėgstu nagrinėti tokių temų, bet šis, kaip ir to buvo siekiama, palietė jausmus ;)


"Kai 1 žmogus miršta - verkia milijonai, kai miršta milijonai - niekas neverkia"
Visuomenė, kurioje gyvename yra supainiota.
















Pirma mintis buvo, kad tikrai nebežinom ką mylėti... Galbūt perdėtas jautrumas šiam žmogui? Bet žodžiai "Kai 1 žmogus miršta - verkia milijonai..." - tikriausiai ne veltui. Paskaičiau komentarus, ir radau vieną pasisakymą visiškai atitinkantį mano nuomonę šios iliustracijos link: Niklas Bo Andersen komentavo maždaug taip: "Galvoju, kad tai negarbinga. Visų pirma aš nemanau, kad Steve Jobs nusipelnė taip būti parodomas. Greičiausiai ne paskutinį kartą jo vardas bus minimas, bet nėra abejonių, kad Apple kompanija aukojo milijonus labdarai... Daugelis žmonių liūdi, kad jo nebėra, tame tarpe ir aš pats, ir dėl rimtos priežasties, nes Steve Jobs yra kaip Thomas Edison savo laiku ir reiškia tiek pat technologijų ir bendravimo srityje, kaip Michael Jackson reiškė pop muzikos kultūrai. Ir pasakymas, kad "niekas neverkia" dėl bado, AIDS ir kitų baisių dalykų kurie asocijuojasi su foto dešinėje, yra toli nuo tiesos. Ar galime mes padaryti daugiau? Žinoma... bet ši iliustracija tam nepadės. Atvirkščiai, ši iliustracija tik parodo nepagarbą milijonams žmonių, kurie paskyrė savo gyvenimus, kad padėtų kitiems".

Nei atimt, nei pridėt. Parašyta nedaug, bet pasakyta daug. Pagarbos vieni kitiems.

Dabar kitas straipsnis apie tai, kad Steve Jobs niekuo ypatinga asmenybė, viskas tik dėl gero marketingo. Straipsnyje rašo, jei marketingas geriausias kelias į šlovę, tai geriausi yra Indijos politikai, kad ir kaip kadencija iš kadencijos susigadintų vardą, už juos žmonės vėl ir vėl balsuoja... bet galvočiau, kad lietuviai geresni.

Gražus žingsnis vakciną išrast ir ją padovanot žmonėms,
bet kas iš to, kad kiti iš jos milijonus uždirba ;)






























Ką Jobs'as padarė tokio, kad vadinamas šių laikų geriausiu? Šiame straipsnyje rašo, kad jis viską kūrė savanaudiškais tikslais, o gal net ne jis pats, o jo pavaldiniai... ir dėl to susikrovė turtus? Bet ar tai tikrai blogai? Suprantu, kad mokslininkai, kurie praktiškai nieko negaudami atgal, o tik pripažinimą - aukštinami, jų išradimų dėka mes gyvi ir pan... bet Jobs'o įdirbis irgi nemažas, tas pats gyvenimas tapo lengvesnis. Man gaila, kad jis daugiau nesukurs kažko naujo ir įdomaus. Net jei ir ne pats, bet jei gerai moki vadovauti argi nesi talentas? O kad užsidirbo milijonus ir iš to darė biznį, tai žemiška. Jobs'as vienas iš daugelio, bet jis buvo matomas. O žmonėms patinka sekti kitų gyvenimus, ypač matomų žmonių. Visą šį milijonų žmonių liūdesį puikiai iliustruoja Stalino pasakymas: Viena mirtis - tragedija, milijonas mirčių - tai statistika. (J.Stalinas).

Kaip sakoma: kai supranti, kad Steve'u Jobs'u netapsi... tai nors nereikia jam pavydėti.

4 komentarai (-ų) :

Rūta rašė...

Rimtai čia taip pamąstei... Galvoju, kad S.J. gyveno taip, kaip galėjo geriausiai ir darė tai, kam turėjo didžiausią talentą. Ir tikriausiai, nereikia kalbėti apie S.J. pasauliui suteiktą labdarą, nes atrodo, lyg dėl kažko reikia jį pateisinti ir pasakyt, kad vat, nors ir daug uždirbo iš savo genijaus, bet ir kitiems atidavė. Tikriausiai jis pasirinko taip, kaip pats to norėjo, ne dėl reklamos ir ne dėl pliusų. Ir kažkurios bendruomenės tik gali džiaugtis ne tik naujais kompiuteriais ir telefonais, kultūros ir medicinos centrais, bet ir naujom bibliotekom bei kt.

O kita vertus, ar gi kaltas kažkas dėl to, kad turi talentą ir jį "įdarbina"? Ar galima mėgti tik skurde mirusius genijus? Nes tuomet reikėtų prie kk vardu prirašyti kažką panašaus į "L. da Vincis - genijus, bet gyveno turtingai ir mirė karaliaus Pranciškaus I popinamas" arba "Pikasas - genijus, bet turėjo pakankamai pinigų ne tik kurui ir dažams, bet taip pat šampanui ir moterims", "F. Merkuris - genijus, bet taip jam ir reikia, kad mirė nuo AIDS". Ir taip toliau, ir panašiai, sąrašą galima tęsti iki begalybės, nes pikdžiuga ir pavydas - neatleidžia kito sėkmės. Dėl manęs - genijai gali būti visokie - nuo sotaus ir godaus piniguočio, homoseksualaus "kokainčiko" iki asketiško vegetaro ir bevardžio tylenio. Man, kaip vartotojui (plačiąja prasme) daug svarbiau tai, ką naudingo ir estetiško suteikia jų talentas.

O tą internete klaidžiojusi nuotrauką - šnipšto verta, nes visi talentai yra verti, kad juos apgailėtų, kai jų nebelieka. O sverti ir gretinti du skirtingus dalykus ... neatsakinga, pritariu Tau, Ramune :)

ramunia rašė...

labai teisinga Ruta, tikrai nesvarbu kokio luomo zmogus, svarbiau ka jis gero nuveike zmonijai ;)

pasirodo biski buvau pratrynus foto picasoj, tai dingo mano visi paveiksliukai... bandau taisyt padeti ;)

Dangis rašė...

Man atrodo, smarkiai prašaunat pro šalį, komentuodami tokius paveikslėlius. Esmė juk visiškai ne ta, ar tas Steve Jobs, ar Whitney Houston buvo talentingi, ar netalentingi, daug gyvenime pasiekę ar ne, o tai kad ne dėl ko kito, o būtent dėl sėkmingo marketingo ir globalių komunikacijų staiga milijonai žmonių ima į tokias asmenybes (o ne tik jų darbo produktus) žiūrėti praktiškai kaip į vienus artimiausių sau žmonių, nors jų gyvų nėra nei iš tolo nei matę, nei regėję, ir labai jaudinasi dėl jų gyvenimo (ir mirties) peripetijų, kai tuo tarpu milijonų kitų taip pat nesutiktų ir nepažįstamų žmonių vargai ir mirtys emociškai iš tiesų praktiškai nieko nei kiek neužkabina.

ramunia rašė...

Dangi, tiesos ir pas tave daug, ir pas mus - kaip pažiūrėsi. Kas kaip supranta, man labai patiko ir taviškis variantas ;)

Man šį plakatą puikiai iliustruoja Stalino pasakymas: Viena mirtis - tragedija, milijonas mirčių - tai statistika.

Kai miršta vienas - tragedija(ar tai nusižudė koks paauglys, ar vaiką per perėją einantį suvėžino, ir pan.)... o jei pvz. per karą žūva 1000 žmonių, kad ir tie patys vaikai iš plakato - statistika.

Rašyti komentarą