antradienis, balandžio 10, 2012

Nesam baisiai tikintys, bet Velykos - šventė.

Nors ši šventė yra krikščioniška, tačiau pagrindinis jos simbolis – margutis – ir pagoniškais laikais buvo siejamas su prisikėlimu, nauju gyvenimu. Velykos švenčiamos pirmąjį sekmadienį po pirmos pilnaties ir pavasario lygiadienio. Kadangi tai kilnojama šventė pagal mėnulio kalendorių, greičiau tai sena pagoniška tradicija, kurią prisijaukino krikščionybė. Svarbiausia Velykų tradicija - visai šeimai kartu susėsti prie bendro stalo. Smagu prie jo ne tik pabendrauti, pavalgyti, bet ir pažaisti įvairius tradicinius žaidimus, tokius kaip margučių susidaužimas, žiūrint, kieno stipresnis, ar jų ridenimas.

Pavasariškai












Praeitais metais iš molio buvom susilipdę ir išsidegę indelius kiaušiniams, o šiais metais nudažėm juos glazūra ir jie pasidarė dar gražesni. Norėjom nusiskinti berželio šakelių, kad stalą puoštų, bet berželių neradom, o stalą puošėm Nerijaus dovanotom tulpėm.

Vaškuotas margutis ir mūsų gražuoliai indeliai


Nerijaus avinas saugo margutį


Lapė ilgaausė - Rusnės





















Svogūnų lukštus pradėjom kaupti jau prieš gerą mėnesį, todėl turėjom pakankamai įvairiems dažymo eksperimentams. Turėjom netgi lietuviškų natūralių pirktinių dažų, iš kurių panaudojom tik žalią spalvą ir tik vienam kiaušiniui, nes visus kitus atspalvius, nuo gelsvo iki raudono ir tamsiai rudo, išgavom svogūnų lukštais. Ir kažkaip buvau pratus paskutinėti dažytus margučius peiliuku, bet tai užtrunka ilgiau, nei dažant vašku. Žinoma visai skirtingos technikos ir visi būdai be galo gražūs. Skutinėti mano margučiai čia. O vašku pamokino marginti Mantvydo mokytoja Egidija, nes su jų klase kartu turėjom dailės pamoką. Pasirodo tai nėra baisiai sunku, kaip kad galėjau įsivaizduoti. Ir po šiokios tokios stalo ir margučių fotosesijos - linksmybės - margučių daužymas!

Kuris čia stipresnis?
Gintarei sunku laukt, valgo su lukštais

Gintarė - didžioji Velykų valgytoja

Margučiai margiausi











Nesam baisiai tikintys, bet Velykos - šventė. Europoje retai kur rasi, kad tikrus kiaušinius dažytų. Dažniausiai valgomi šokoladiniai, kas nėra blogai. Bet man labai gaila, kad neišlaiko savų tradicijų žmonės, o juk kiaušinių marginimas su vaikais TOKS šaunus dalykas.

Po sekmadieninių Velykų pusryčių, margučių daužymo ir šiaip paplepėjimų drauge užu bendro stalo, išsiruošėm į kiaušinių medžioklę Briuselio 50-ečio parkan. Pilnas parkas buvo primėtytas 505 000 šokoladinių mažų kiaušinukų, bei šokoladinių zuikių - sumušom Guineso rekordą! Smaguma!

Mantvydas su Rusne užsiėmę labai geras vietas

Nerijus ir Gintarė su vežimu


Medžioklė nusisekus



























Čia filmukas iš kiaušinių medžioklės, kur su raudonais batukais ties 0:44 matosi prabėgdama Rusnė vis, ir aš kažkur ties 2:30 su balta striuke pasivaidenu vis ieškodama ką veikia Mantvydas, ir pats jisai ties 2:42 pasirodo sekundei.


Prisirinkę kiaušinių, sudalyvavę Guineso rekorde, susisveikinę parke dar su vienu kitu pažįstamu grįžom namo su draugais kepti anties. Labiausiai man patiko tai, kad prieš vakarienę su visais svečiais nepabijojom susidaužti po margutį, nepamiršdami ko susirinkom. Taip pat išmokom marginti vašku, nusipirkom ir nudažėm putpelių kiaušinukų, kurie turėjo didžiausią pasisekimą, pasigaminom pačius gražiausius pasaulyje indelius kiaušiniams ir beveik metai kaip gyvenam mūsų naujame bute. Šaunios tos Velykos.

Velykiniai kiškučiai
Velykų vakarienė











Daugiau foto iš Velykų "Velykos 2012 balandžio 8d."

6 komentarai (-ų) :

ramunia rašė...

Ačiū Nerijau, kad atvykote ir mūsų stalą papuošėte savo super skaniomis mišrainėmis.

O tą lietuvišką žalią (nuodingą) atidavėm kaimynei :DDD... nu gerai, gal ne nuodingą, nes dažai buvo natūralių daržovių, tik neaišku iš ko būtent tą žalią išgavo?! Gal kas žino? ;) Nes rudus/gelsvus/rausvus atspalvius galima su lukštais pasidaryti. Mėlynus skaičiau, kad su mėlynėmis daro, bet man mėlynių būtų gaila ;)

Ligita rašė...

Prieš kitas Velykas kursuos prašysiuos - nelabai pavyko mums su 'vašku' numarginti. Gal nepavyko todėl, kad neturėjom tikro vaško ir bandėm kažką su parafinu išgauti?..

ramunia rašė...

hmm... na, aš čia nesu didelis specas, pati tik kojas apšilau ;)mes turėjom tikro gabaliuką... bet Egidija buvo minėjus, kad su parafinu bandė lyg nepavyko, bet Agnei pavyko... tai net nežinau ką tau pasakyti, bet pamokint galėsiu ;)

mociute ir bocius rašė...

LIUKS

salma rašė...

sveika..labai grazios..siltos nuotraukos, nuostabus tavo pasaulis.. aciu :)

ramunia rašė...

Salma, ačiū, tik dabar pamačiau komentarą... atsiprašau ;)

Rašyti komentarą