penktadienis, sausio 10, 2014

Kalėdos 2013

Praėjusios šventės buvo neprognozuotai įvairios. Nors sniego ir nebuvo, bet kalėdinis laukimas nei kiek nesumažėjo: vienas po kito mus džiugino vaikų mokykliniai koncertai, diena iš dienos mus lankydavo ir linksmindavo nykštukų dovanos. Rašyti pramokusi Rusnė išsiuntė net tris laiškus nuo visos šeimos "5 žmuonės" pačiam Kalėdų Seneliui, ir dar kasdien nykštukams palikdavo matematinių galvosūkių. Stebuklingas gyvenimas virė. Kaip smalsu ką rasi kojinėj, ar ne!?

Spėjome sudalyvauti vaikų mokykloje rengtoje "Kalėdinėje mugėje". Dalis surinktų pinigėlių buvo skirti Lietuvoje esančiai Amatų mokyklai "Sodžiaus meistrai", kurie stebino ir džiugino savo gražiais darbais iš medžio. Kita dalis pelno buvo skirta bendram mokyklos paramos fondui. Kiekvienais metais yra priimamas naujas sprendimas kam bus skirti iš mugės uždirbti pinigai. Prie mugės gali prisijungti kiekvienas: vieni kepa, kiti lipdo, treti prekiauja, o ketvirti perka, ir kiekvienas dalyvaujantis yra labai svarbus šioje grandinėje. Aš kelintus metus iš eilės prisidedu savo kepta lietuviška namine duona bei spragėsiais. Šiais metais išbandžiau duoną su česnaku ir su razinomis. Buvo išragauta, išpirkta, matyt reiks kepti ir toliau. Ateikit kitąmet sveteliai pulkais. Ragaukit, matykit, pasidžiaukit ir pasidalinkit su tais, kam to reikia.

Tradicinė lietuviška duona



















Tradicijos yra viska
Keletą metų iš eilės dėl Kalėdinio laikotarpio nestabilumo į Lietuvą neskrisdavom, o ramiai sau ruošdavom dvyliką patiekalų namuose su visomis įmanomomis šeimos tradicijomis: spirgynėm, avižų kisielium, virtais kūčiukais, gira, silkėm, burtais ir pan. Nerijus paprastai pasiimdavo atostogas ir taip jaukiai užsidarydavom savaitei. O kadangi šiom šventėm sniego neprižadėjo, nusprendėm išbandyti važiavimą į Lietuvą mašina, taip nustebinant visus artimuosius. Iš Belgijos keliauti mašina užtrukome 19 val. - 1900 km. Kad ir kaip skaičiuotume, bet lėktuvu keliauti ir pigiau, ir greičiau. Nebent jei apsispręsti sumanai paskutinę akimirką, kas mūsų būdui labai tinka, tada toks variantas tinkamas - susikrauni lagaminus ir į kelią.


Siurprizas pavyko! Vidurnaktį pasibeldžiam į mano tėvų langus. Tėvai jau miega. Kyla nerimas ar mus kas nors įsileis. Tėtis išlenda pasižiūrėt kas ten triukšmauja, ir sako mamai: "Ramunė su vaikais!?". Karščiuoja, haliucinacijos prasidėjo, - pagalvojo mama. Atidarę duris pasakė, kad tai mes ir esame didžiausias kalėdinis stebuklas!

Vidurnakčio pasivaikščiojimas apie namus Kūčių naktį,
tikint, kad kiti metai bus dar geresni!


Nors kelias tolimas ir ilgas, bet buvo smagu vaikams aplankyt senelius, tėvams pamatyt anūkus, mums tėvus, močiutę, artimus savus. Labai norėjom susipažinti su mažuoju savo sūnėnu Benu, Lietuvoje jau nežinia kada taip visi susėsime prie bendro stalo.

Naujųjų Metų sutiktuves pradėjom Rokiškio dvare koncertuojant "Stilingos muzikos trio" iš Panevėžio (Ala Fetingienė-akordeonas, Leonas Dambrauskas-kontrabosas, Irma Paurienė-fleita ir solistė Laima Čestauskaitė- lyrinis sopranas). Fantastiškas atlikimas tiek muzikantų, tiek solistės. Šviesulių pilna Lietuva! Programoje buvo populiarūs prancūziški valsai-miuzetės, argentinietiški tango, roko baladės, ištraukos iš miuziklų, operečių arijos ir kita populiarioji muzika. Klausiausi koncerto ir galvojau, kad taip pradėti Naujus metus yra nerealiai gerai!

Po stilingo koncerto grįžome namo, ir jaukiai susėdome prie stalo. Nerijaus mama užsiminė, kad tai geriausias Naujų metų sutikimas. Ir taip pagalvojau, kad man labai gera būti prie to didelio stalo, kalbėtis, juoktis, fone skamba naujametinė televizijos programa, kieme sproginėja fejerverkai, o mes rankose laikome šaltąsias ugneles ir linkime vienas kitam geriausio. Gerų metų!

Šeimyna



Kalėdinė lietuvių mugė

Kalėdinis 5-etės Rusnės sveikinimas

0 komentarai (-ų) :

Rašyti komentarą