ketvirtadienis, sausio 05, 2012

Kur pasislėpė žiema?

Gintarė susipažįsta su žaisliukais
Atėjo ir praėjo labai lauktos šventės. Antrus metus švęst Kūčių, Kalėdų likome savo namie, Briuselyje. Šventė nebūtų tokia žavi jei neturėtų tiek tradicijų, tokių kaip kūčiukų kepimas, 12-os valgių ruošimas, burtų ir stebuklų laukimas, nykštukai, Kalėdų Senis, dovanos ir pan. Kitaip būtų eilinis gimtadienis.
Smalsu Gintariukui visos girliandos nurinkt...

Todėl bandėm prisiminti viską ką turime nuveikti, kad Kūčios ir Kalėdos sutilptų į visus žinomus senelių ir prosenelių palikimus.  Suabejojau tik dėl eglutės, nes visad su savo tėvais eglutę puošdavom Kūčių dieną. Visad galvodavau, kad kitaip nespėdavom gal!? Bet dabar kai pasipuošėm eglutę kokią savaitę anksčiau supratau, kad ta, būtent Kūčių dieną puošta eglutė, šventės nuotaiką sustiprina žymiai labiau. Kitais metais puošim TIK išvakarėse. 


Praitais metais prie Kūčių stalo susėdom tik 10 val. vakaro, kol baigiau ruošti visus meniu numatytus patiekalus. Kūčiukus dabar užsiminkėm prieš tris dienas. Pagalbininkų virtuvėje miltuotom nosim netrūko. Kiekvienas darė kas ką geriausiai moka: Mantvydas vyniojo ilgiausius pasaulyje makaronus, o Rusnė juos pjaustė į kūčiukus ir dėjo į orkaitę.
Kantriai vynioja ilgiausią kūčiuką
Rusnė pjausto ir deda į orkaitę, ir į pilvą, kai mama 'nemato'
O kieme ne žiema, o ruduo, greičiau jau pavadinčiau. Prieš šventes nutarėm apsitvarkyti kiemelį - susigrėbti lapus. Kur tai matyta? Gruodžio pabaigoj lapus grėbt?! Nešilta, bet sniegas kur? Pasiilgom sniego senių... O dabar toks vaizdas, kad tik žibučių į mišką eit ieškot...

Pavasaris gal?
Gintarė 'tvarko' akmenėlius
Prisėdus sudarinėjau meniu ką reiks gaminti šioms Kūčioms:
1. Duona išsikept (laužom vietoj kalėdaičio);
2. Kūčiukai ir meduoliukai;
3. Spirgynė - sėmenų ir kanapių (must be, iš žemaitijos kilę patiekalai, be kurių mano manymu Kūčios ne Kūčios);
4. Perlinių kruopų kotletai/grybai/svogūnai/krakmolas (iš Nerijaus namų atkeliavęs jų tradicinis Kūčių patiekalas, karštas);
5. Šližikai (taip vadinami skryliai su trintomis saldžiomis aguonomis, žemaitiškas, karštas);
6. Menkė kepta tešloje;
7. Silkė su svogūnais/morkomis/grybais (must be);
8. Silkė su cinamonu ir trupučiu cukraus, sluoksniuota svogūnais (dariau pirmąkart ir maloniai nustebino išraiškingas skonis);
9. Silkė/obuolys/burokėlis/virtas kiaušinis/ majonezas (susluoksniuota);
10. Burokėliai/raug.kopūstai/pupelės;
11. Spanguolių kisielius (šviežių uogų);
12. Riešutai ir vaisiai.

Užsieniečiams pasakojom, kad Kūčioms gaminame 12-a patiekalų ir visi be mėsos. Europoje beveik niekas nesilaiko jau tokių tradicijų. Visi su nuostaba klausė: o tai ką valgyt??? Bet mes išdidžiai priminėm, kad ir žuvis yra maistas. Buvo siūlančių tuną, lašišą, kalmarus, krevetes į stalą, bet manau, kad Kūčioms tai svetimos ir per prabangios jūros gėrybės. Silkė tai vat mūsiškai. 

Kadangi man (greičiausiai ir daugeliui šeimininkių) Kūčių diena praleidžiama virtuvėje ragaujant ir meistraujant vienokį ar kitokį maistelį, apie šeimos maitinimą jau nebėra kada galvoti - tikras pasninkas. Ir per tą laiką likusiems dar nurodymas persivilkt lovas, išsipraust, paklot stalą, sutvarkyt kambarius. Ir kai jau visi tik ir suka ratus virtuvėje su klaustukais kada baigsiu gaminti? Kada sėsim prie stalo? Ateina vakaras. Ir vėl 10 val., nors pradėjau ruoštis jau prieš tris dienas... :) Man nieko tokio, tik likusiai šeiminykščių daliai pasninkas kiek prailgsta. Ir kai jau susėdame prie stalo - staigmena, mama traukia objektyvą fotografavimuisi. Ou nou! Sakau džiaukitės, kad maisto nefotografuoju, tad gražiai šypsomės. Smile! :)

Peralkusių Skruodžiukų Gauja















Ryte girdisi vaikų klegesys. Atbėga kelt mūsų, kad dovanų Kalėdų Senis atnešė! Bėgam žiūrėt!
Dovanos sudėtos į batelius kiekvienam
Vaikai susižavėję gyvybe
Kalėdinė antis
O man Kalėdų senis atnešė neįtikėtinai gerą dovaną - termometrą mėsos kepimui. Net neįsivaizdavau kaip man jo reikėjo. Puikus daiktas. Ir iš karto puoliau naudotis kepant pamarinuotą kalėdinę antį. O prie anties pirmąkart gyvenime išsikepėm obuolių, saldžių, nes pasirodo jie puikiai dera savo skoniu. Anksčiau kiek yra tekę ragauti kartu keptų obuolių nepatikdavo, nes berods jie būdavo kepti anties viduje... tai no no no... reikia kepti atskirai, su cinamonu, cukrum, sviestu - liuksas! Ir vaikams labai patiko virtos su lupenom bulvės (reiks matyt dažniau jiems tokį 'įmantrų' garnyrą pateikt).
Sluoksniuota kantrybės želė
Dar savo kantrybę išbandžiau gamindama sluoksniuotą želę... kiek čia ištvermės reikia kol sustingsta kiekvienas sluoksnelis... aš tiek turiu. Verta turėti, labai skani gavosi.


Ir mano šiūmetinis etiudas - gira. Namai buvo panašūs į laboratoriją: bandžiau išgauti dar mano prosenelės gamintą, o vėliau močiutės perimtą, mano mamai perduotą - skaniausios giros receptą! Laikiau kumščius kol mielės dirbo savo darbą, o šiandien kaip tik laukiam svečių išbandymui. Jei liks gyvi - reiškiasi pasisekė!
Gerą girą gera gerti
Vis galvojau kokį čia burtažodį ištart, kad būtų baltos Kalėdos... nutarėm važiuot patys ieškot sniego. Staigiai susiradom skelbimuką ir susirinkę daiktus išdūmėm į Le Corbier Alpes.  Kol važiavom negalėjau patikėti, kad slidinėsim, nes visur +-7 C. Bet pakilus kalnu vos 20 km vingiuotu takeliu, radom visai kitą gyvenimą. Sniegynai ir -1 C. Super!

Pakeliui grasino ženklais, kad ratai turi turėti grandines ir net iš pradžių visai baisu buvo. Važiavom greičiu apie 30km/h, bet pamatę, kad važiuojam vistiek greičiausiai už visus - įgijom drąsos. Gi mes iš Lietuvos sakom, kur speigai ir šiaurės meškos gyvena... ir taip pagaliau atvairavę 920 km, įėję į savo kambarį radom tokį nuostabų vaizdą pro langą.
Vaizdas į Alpes
Kambariukas mažiukas, bet jaukus

Vaikai įsiruošinėja
Kai turi gerus slidinėjimo įpročius tai žinai, kad režimas atvykus slidinėt griežtas: keliesi su pirmais saulės spinduliais, pusryčiauji, apsirengi, į batus ir į trasas. Ir taip kasdien. Tokius įgūdžius įgavom dar važiuodami į Slovakiją. Pirmas kartas, ir aiškus dalykas koks turi būti ritmas. Tokį ritmą stengiamės įdiegti vaikams.
Pusryčiai prieš slidinėjimą

Gintarė matuojasi brolio šalmą
Mantvydas su tėčiu slidinėjo daugiausiai, nepriklausomai nuo oro, kurio būta visokio. Rusnė bandė, bet čia matyt charakteris kaltas, kad jai tuoj nusibosta ir jau nori namo. Nusipirkom pašikniukų porą, tad su jais daugiausia ir slidinėjom su merginom. Dar bandėm išsinuomoti rogutes, tai gerai, kad nepirkom, nes rogučių buvo sočiai valandai :D
Skaidru ir saulėta (vaizdas pro mūsų langus)

Debesuota, bet įmanoma slidinėt

Įmanoma, bet sunkiai slidinėt...
Nesimato žmogaus priešais ir kelio vingio.
O po tokių oro permainų vos galėjom rasti savo užpustytą mašiną. Gerai, kad tiksliai žinom kur pastatėm. Ir tas vaizdas gąsdino galvojant, kad ją kažkaip reiks išsikast važiuojant namo ;)
Pro langą galėjom ne kartą matyti užstrigusį autobusą ar mašinytę nepajudančią iš vietos
Mantvydas suka sushi


Artėjo Nauji Metai. Prisiruošėm sushi. Nebuvau pasiėmus kilimėlio sukimui, bet radom su kuo susukt ritinėlius, ir dar Mantvydas labai padėjo. Kambariukas mūsų nors ir jaukus, bet turiu pripažint tokios senos technikos ir tiek nereikalingų rakandų, o tokių kur reikia nebuvimo, seniai nebuvau mačius.












Pavalgę išėjom į miestelio centrą išgert karšto vyno. Taip pat pažiūrėjom kaip prie mūsų dar dieną statytų besmegenių-drakonų fotografuojasi visi miestelio slidinėtojai. Tik mes nenusifotkinom, nesitikėjom tokio populiarumo... ;) Ir galiausiai sulaukę nuostabių fejerverkų kalnų fone grįžom namo ir ramiai gurkšnojant šampaną vakarojom toliau.

Dar keletas gražių kadrų iš mūsų žiemos radybų ir tada šioks toks pasirausimas sniege, susiradimas mašinos, ir ilgas 9h važiavimas namo. Nusileidus iš -1 C vėl pasitinka +-7 C ir lietutis, stiprus mašiną autostradoje mėtantis vėjas, lygumos, Briuselis.
Kalnuose

Prie mašinos
Apšerkšniję medžiai

Praeitų metų foto, bet visiškai identiška šiems metams :)














Beje, vaikai kelionėje buvo auksiniai, bet į Lietuvą mašina vis tiek dar nesiryžčiau... 9 h būtų tik pusiaukelė... UCH! :)

Praitų metų Kalėdinės šventės aprašymai "Kalėdinių švenčių belaukiant".

12 komentarai (-ų) :

Rūta rašė...

Liuks šventės! Jau kaip pavydžiu sniego... tai žiauru ;) ir Kūčios labai jaukios pas Jus - tik panašu (iš foto), kad šypsosi viena mama visus ruošos darbus pabaigus, nes likusieji iš šeimos atrodo labai jau nusipasnikavę ;))

Turiu tokį praktišką klausima, kur pernai buvot slidinėti? Mat mes ištaikysim tokį ilgelesnį savaitgalį ir galvojam su Rūta ir Egidijum pavažiuoti iki kalniukų.

ramunia rašė...

Pernai metais buvom Vosgės kalnuose, apie 400 km nuo Briuselio, Prancūzijoj irgi. Gana netoli. Ir kainos/kokybės atžvilgiu visai apsimoka. Kadangi kalnai nėra žiauriai aukšti reiktų pasidomėti orų prognoze, nes mums išvažinėjant pernai paskutinę dieną sniegas pavirtęs vandeniu kriokliais bėgo nuo kalno ;) Kur aukštesnės Alpės mažiau rizikos, kad sniegas gali ištirpti. O namelis su mokesčiais visais už elektrą, malkas ir pan. kainavo 350 eur., reiktų pasižiūrėti paskutinės minutės pasiūlymų, nes tada nuleidžiama nuomos kaina.

ramunia rašė...

O dėl nusipasninkavusių pozuotojų pritariu :D

Vilma Kr. rašė...

Oj kaip prajuokino nuotrauka "Gintarė matuojasi brolio šalmą" - nes atrodo, kad ji paskutinį kartą įkvėpė pro nosį tik prieš matavimasi ir pati dėl to labai nustebus. :D

ramunia rašė...

:DDD nu jo, nebuvau pastebėjusi kokios didelės jos AKYS :D

Rūta rašė...

Hm, dabar susimasčiau. Gal tada riek į Alpes, kad ir trumpam, kad netektų po to slidinėjimo konvertuoti į SPA malonumus :)

Ligita rašė...

Man tai Kūčių meniu įspūdį daro. Nekuklus toks ;) Per kiek laiko tokį maisto kiekį reikėjo sudoroti? :)

ramunia rašė...

Išvykom į kalnus 27 dieną, tai į kelionę išsivežėm jau Kalėdoms gamintą jaučio liežuvį užkandžiams. Tai Kūčių patiekalai greit suėjo gana, sakyčiau, po nedaug gi ten visko stengėmės pasidaryt. Jus kvietėmės į pagalbą, bet išsisukot, sukčiai :D

Vaikams dar aiškinau, kad privalot taip prisivalgyt 12-os patiekalų, kad nuo stalo sunkiai pajudėtumėt... tai Rusnė taip sunkiai sunkiai nusiropštė nuo stalo, kad beveik net patikėjau, kad jau pavalgė ;) matyt užteko.

Beje, skaičiau, kad jūs žiemą irgi radot ;) Kur buvot išlėkę? Su rogutėm mačiau ėjosi neblogai, o kaip slidės lipo? ;)

Ligita rašė...

Mes sniego radom Jūsų kelionės pusiaukelėje - Vokietijoje, Schwarzwald'e ;) Apsistoję buvom Baiersbronn miestelyje (apie 40 km. nuo Baden Baden), bet slidinėti ar rogėmis pasivėžinti važiuodavom 16 km. šiek tiek aukščiau (aukštis apie 900m.). Kadangi kelionės tikslas buvo tiesiog ištrūkti iš namų ir pabūti gamtoje, tad slidinėjimas buvo tiesiog laiko praleidimo paįvairinimas :) Vaikai su tėčiu išbandė ir naktines trasas :) Tik 31 d. pradejo lyti, tai smagumo buvo nebe tiek daug, roges ir slides iškeitėm į pasivaikščiojimą. Mane dar labai džiugino, kad 5 dienas nereikėjo gaminti valgyti ir tvarkyti kambarių. Super! :D

ramunia rašė...

Kas čia per atostogos nuo maisto ruošimo ir tvarkymosi? Pasaka. Kiek tai kainavo (jei ne pasalptis, nes mes galbūt nebuvom pigiausioj vietoj, be maisto 7 d. kainavo 454 eur (buto nuoma 328+37(valymas)+ 20(booking fee)+ 29(draudimas)+ 40(patalyne)).

Info, jei kam tektų rinktis: kitais metais rikčiausi 'per kalną' esantį kalnų kurortą (kurį mes patikrinom nučiuožę su Mantvydu) http://www.la-toussuire.com/fr/index.aspx, nes čia mums pasirodė kiek jaukesni namukai (bet greičiausiai ir kiek brangesni ;)), saulės daugiau šioje vietoje (galbūt kalnų išsidėstymas lemia), daugiau slidinėjimo trasų.

Ligita rašė...

Turėjome du atskirus kambarius (32 ir 21 kv.m), pusryčiai ir Naujametinio vakarėlio vaišės po vidurnakčio - 742 eurai (5 naktys). Vakarienes visad valgėm viešbučio (pareklamuosiu :D www.hotel-falken.de) restorane, maistas puikus, kasvakar norėjosi išbandyti vis kitą patiekalą. Nutarėm, kad už tą kainą Briuselyje tokios kokybės negautume ;)Nes skaniai ir sočiai pavakarieniauti (užkandis (vaišino restoranas),sriuba, antras patiekalas, desertas, gėrimai) 4 asmenų šeimai už 60 eurų Briuselyje sunkiai beišeitų.
Sumoje, manau, gavosi dvigubai daugiau nei jums. Bet reikia nepamiršti, kad tai šventinis periodas, kai kainos didžiausios :)

ramunia rašė...

Pasakysiu, kad kažin ar baisiai brangiau gavosi... nes gi, mes vistiek pirkdavom maistą, apie 20-30 eur kasdien... manau, kad sumoj gavosi panašiai labai ;)

Rašyti komentarą