trečiadienis, vasario 22, 2012

Blynai - ir sau, ir kaimynui savo

Užgavėnės prasidėjo nuo to, kad užsimaišiau per daug mielinės blynų tešlos. Tiksliau aš jos užsimaišiau užtektinai, tiek kiek reikia, tačiau kai pradėjo tešla kilt jos pasidarė raiškiai per daug... pilna lėkštė blynų, visi jau sotūs laimingi, o tešlos lygiai tiek kiek buvo pradžioj, ir ji vis dar kilo! Vaikus gąsdinau, kad uždarytų langus, nes tešla išbėgs, bet sakė tegu bėga, jau jie sotūs... ir tokiu būdu mielinius blynus kepu tik Užgavėnėms, nes užsimaišius vienąkart mes juos valgom dvi dienas... ir to gana iki kitų metų.
Blynai 'iš akies', bet maždaug taip: 2 kiaušiniai, 21 g mielių, pieno didelis puodelis, vandens dar šilto įpyliau (bet pienas puikiausiai tiktų, tik aš jo per daug neturiu, tad pyliau vandenį, kad daugiau būtų (ko pasirodo visai nereikėjo daryti)), vanilinio cukraus pora šaukštelių, paprasto cukraus pagal skonį ir miltų, kad tešla tokia rimtai tiršta būtų, nes kitaip kepant neiškils iki tokių banduškių ;)






















Bet blynai gavosi labai teisingi ir skanūs, šitai pripažino net mūsų kaimynė, kuriai pavyko įsiūlyti dalį tešlos. O visa blynų tešlos įteikimo ceremonija prasidėjo tada, kai laukėm kaimynės grįžtant iš darbo. Toptelėjo mintis, kad reikia parodyti vaikams lietuviškas Užgavėnių tradicijas ir nueit 'čigonais' saldumynų prašyt, mainais už blynų tešlą kurią nešim (jei jau blynai nemaišyti). Išsitraukėm kaukes, apsitaisėm ir laukėm sutartinio skambučio kai kaimynėliai namo grįš. Pagal pradinį variantą aš sakiau ateisiu viena ir pro durų plyšį įduosių mielinę tešlą, nes truputį sirguliuoju, bet planą pakeitėm. Taip persirengėliais neatsimenu ar kada būčiau ėjus, tiesą sakant - smagu!

Su maišeliu šokoladinių kiaušinių žingsniuojam namo!
Mes čigonai Lietuvos,
norim blynų ir kavos,
o jei blynai nemaišyti,
prašom pinigus skaityti...

Ir dar pasakom aiškiai ko atėjom (kadangi patys jau blynų tešlos atitempėm ir blynų tikrai nebenorim):

Mes Jums blynų,
Jūs Mums saldumynų!!!


O kai gavom saldumynų sudainavom žemaitiškai sutartinę "Žeima Žeima biek iš keima, Žeima Žeima biek iš keima", kad išvarytumėm visas blogybes iš kiemo, ir ateitų greičiau pavasaris! :) Tik keista, kad kiti kaimynai ir vaikai sprunka į šalį pamačius mus, ir ko čia taip?

Užgavėnės - sena lietuviška šventė, kur susimaišiusios krikščioniškos ir pagoniškos tradicijos. Daugiau apie Užgavėnes rašoma "Užgavėnių patiekalai ir tradicijos". Daug ko net girdėjus nebuvau, kaip pavyzdžiui, kažkoks nežmoniškas elgesys su senberniais ir senmergėm čia aprašomas , o labiausiai patiko paprotys valgyti dvyliką kartų per dieną. Vaikams sakiau kas valandą po vieną blyną suritinkit ir užskaitysiu ;) Aš su savo tėvais kažkaip iš visų tradicijų aiškiausiai laikėmės blynų. Taip pat užklydėlius priimdavom su saldainiais, ir išlydėdavom su šypsenom. Nors kai maža buvau baisiai nedrąsu būdavo ar užsuks kas iš tų 'čigonų', bet ir smalsu... jei tik kas bilst į duris, tai mes jau ir tupim su broliu kitam kambary, pro durų tarpą ar netgi pro rakto skylutę nepasidalindami stebim :)

Ką tik paskaičiau Rūtos bloge "Binche karnavalas arba Užgavėnės belgiškai" apie Belgijoje vykusį karnavalą ir pagalvojau, kad man visgi labiau patinka lietuviškos Užgavėnės, kurios turi daugiau įdomių kaukių, ir tradicijos - savitos, mielesnės. Galbūt į šį belgišką neįsijaučiau dar... Vaikams kažkurią čia dieną mokykloje buvo 'Karnavalo diena', kai vaikai galėjo ateiti su kokiomis tik nori kaukėmis. Mūsiškiai nėjo, nes pradėjo sirguliuoti... Belgijoje susidaro įspūdis, kad pagrindiniai persirengėliai vaikai - princesės ir piratai (taip pat per Kalėdas, taip pat per Užgavėnes) - ar taip išvarysim žiemą? ;) Tai nors lietuviams reiktų palaikyti lietuviškas kaukių tradicijas... Mantvydas savo 'mėlynąją' gamino pernai su mokytoja,  kiti jau ką radom - tą užsidėjom... reiks mums labiau pasistengti kitiems metams ką nors tokio lietuviško kūrybiško pasidaryti. Daugiau apie kaukes galite paskaityti čia ir čia.


Prieš tris metus, pas mūsų draugę slovakę, švenčiant Užgavėnes pasidarėm puikią fotosesiją su blynais. Blynus galima ne tik valgyti, bet ir pritaikyti kaukėms (paskui valgyti nepatartina :)).
Blynas tas pats, o 'veido' išraiškos visai skirtingos :)











Ir priminimas: kadangi Užgavėnės praėjo, iki Velykų liko nei daug, nei mažai - 46 dienos (arba 7 savaitės), visiems, kurie nori sveikai dažyti margučius, primenu, kad pats laikas pradėti kaupti svogūnų lukštus.

4 komentarai (-ų) :

mociute ir bocius rašė...

::::::::::::::::::)))))))))))))))) gerai atrodot....ypac mazuliene

Rūta rašė...

Geruliai baisuokliukai :) Mantvydo kaukė baisiai gera, o merginos irgi nešpietnai apsitaisiusios :) Gerai, kad dar kaimynai atidarė duris ;))))) o tai būtų Jums su blynų tešla, kaip pasakoje "Puodeli, virk" :)))))

ramunia rašė...

Mes tai sau ne ką įdomaus radom gaila, būtų buvę žymiai įspūdingiau jei turėtumėm kokias raganiškas kaukes iki pusės kūno ;) būtumėm ir iki jūsų atlėkę tada :D

Rūta rašė...

Tai dabar turėsit 366 dienas kitiems metams pasiruošti :)

Rašyti komentarą