šeštadienis, vasario 25, 2012

Sūrio pyragas - mitas sugriautas

Negalvojau, kad kada kepsiu, nes man buvo vienas iš tų gaminių, kur atrodė ne mano jėgoms. Aišku, nepabandžius nežinosi, kaip sako mitų griovėjai. Mano vyras jau seniai norėjo pripratinti prie tos minties, kad neišsisuksiu ir sūrio pyragą kada nors teks kepti. Kad ir kaip stengiausi jo pirktą "Fromage frais" (trinta varškė) sunaudoti kitiems gaminiams, jis jos vėl nupirkdavo naujos. Šis receptas atbaidydavo mane greičiausiai dėl to, kad negali jo tiesiog išsikept ir valgyt, o reikia dar laikyti šaldytuve ilgiaaaaaausiai... žodžiu, gamyba turi būti rimta ir apgalvota (valgysim ne tuoj pat), o pats gaminimas - žiauriai lengvas. Nusižiūrėjau šį  Perfect cheesecake  receptą, kur labai aiškiai parodyta ir paaiškinta kaip viską gaminti. Aš dažniausiai tingiu visiškai idealiai gaminti pagal receptą, todėl bandau iš nuojautos pasikoreguoti pagal turimus produktus. Dėl to kartais stebiuosi kodėl nesigauna taip kaip turi gautis (gerai, kad tik kartais)... bet šįkart pyragas gavosi toks kokio tikėjausi - puikus! Nors prieš pradedant gaminti jau vyras buvo perėmęs poziciją atkalbėti mane nuo sūrio pyrago gamybos, matyt buvau įtikinusi, kad tai žiauriai sunku ir reikia kelių dienų, kad jis būtų paruoštas... ;) Džiaugiuosi, kad šis mitas sugriautas, ir pradedu suprasti kam belgų parduotuvėse taip populiaru "Fromage frais".

Sūrio pyragas











Lietuviškai parašysiu receptą kaip gaminau, remdamasi duotąja nuoroda. Bet kadangi nesupratau pvz. kas ta 'heavy whipping cream', tai dėjau tiesiog grietinę ir viskas. Visiškai paprastai.

Padas:
Pirmą kartą dariau kaip recepte: sutryniau blenderiu sausainius (kokių turėjau) - maždaug porą stiklinių. Įdėjau minkšto sviesto apie 80g, vanilinio cukraus, viską sutryniau, sudėjau į formą ir pakepiau 10 min. 180 C temperatūroje. Ištraukiau pravėsti.

Visus kitus kartus sutryniau turimų sausainių, sviesto nedėjau, subėriau ant kepimo popieriaus ir užpyliau varškės tešla. Paprasčiau, o rezultatas toks pats.

Pyragas:
1kg "Fromage frais" (lietuviams manau puikiai tinka ir smulkiai trinta varškė), 250 g grietinės, cukraus 250 užteko man, vanilinio cukraus, truputis druskos ir 4 dideli kiaušiniai. Viską iš karto sumaišiau ir super gerai išplakiau su mikseriu. Supyliau į formą ant sausainių pado. Taip kepiau 160 C 1 val. 30 min., ir paskui išjungus 1 val. laikiau pravėrus orkaitės dureles, kad pyragas nesukristų ar pan. Ištraukiau. Kai atvėso įdėjau į šaldytuvą (pagal receptą, ne mažiau 4 valandoms).

Puošiau šaldytomis uogomis.

Daugiau receptų, kurie gali (arba ne) sudominti: Virtuvės Šedevrai.

13 komentarai (-ų) :

Rūta rašė...

Pagal užsakymus kepi? :)

ramunia rašė...

Aha, kepu ;))) Vyras užsisakė prieš pusę metų, atėjo ta diena! :D

Laura rašė...

Atrodo skaniai :) As kepu siek tiek kitoki, bet irgi labai paprastai darosi, Laurynas sake, kad toks pat kaip A&J sokoladineje gaunasi :) Jei noresi, pasidalinsiu receptu.

ramunia rašė...

mmm... na kurgi nenorėsiu?!? Labai norėčiau, kad pasidalintum, nes jei jau Lauryno įvertintas, matyt tikrai vertas dėmesio :) kaip gamini?

Anonimiškas rašė...

Ramune, gal galima Sūrio pyragą užsisakyti klasės penktadienio pyragui? ;-))

ramunia rašė...

:) manau laisvai galėčiau, maniškiams vaikams labai patiko, tik kad pavyktų toks kaip pirmam kartui nusisekė :)))

RIMA rašė...

Labukas.
Kiausiniu jau isigijau...bandysiu ir as. Tik man truputi neaisku kaip ten su tuo H2O?Noriu pasidziaugt....Saunuole!

ramunia rašė...

Vanduo aš kaip suprantu dėl lygesnio pyrago kepimo, todėl aš vandens įpyliau į kitą indą, ir padėjau pačioje apačioje orkaitės, kad garuotų ir tiek... o sūrio pyragą dėjau kepimo formoje ant grotelių virš to indo ;) Nežinau ar suveikė tas vandens vaidmuo čia, bet pyragas gavosi labai teisingas ;)

DaMy rašė...

Sveikinu!! Aš kai paragavau cheesecake'a, tai nuo tos dienos geresnių tortų man neegzistuoja. Mes su kava kepam ir šokoladu apliejam - niam niam!!

ramunia rašė...

Galėtum išduot kaip ten ką su kuo maišai? Nors Nerijus nemėgsta šokoladainių visokių, bet užtat aš labai mėgstu! O kas moka tas muziką užsako, ane? ;)

Rūta rašė...

Fontastiškas pyragas!!!! Labai šauniai mes savo lauknešėlį supusryčiavom ;) Ačiū!

Laura rašė...

PURUS VARSKES PYRAGAS



Teslai reikes : 120 g sviesto, 100 g cukraus, 2 tryniu, 0.5 arbatinio saukstelio kepimo milteliu, 200 g miltu, ziupsnelio druskos.



Idarui reikes: 180 g varskes, 250 g rikotos, 180 g maskarpones, 2 pakeliu grietineles skonio pudingo, 200 ml kokosu pieno grietineles, 3 kiausiniu tryniu, 2 kiausiniu baltymu, 150 g cukraus, ziupsnelio druskos.



Papuosimui reikes : 1 valgomojo sauksto kakavos.





Salta sviesta stambiai sutarkuoti, sumaisyti su cukrumi ir druska.

Suberti miltus ir kepimo miltelius, viska gerai ismaisyti.

Sumesti trynius ir isminkyti tesla.

Skarda iskloti kepimo popieriumu ir ispildyti ja tesla, padeti i saldytuva.

Ismaisyti varske, rikota, maskarpone, duska ir cukru. Imaisyti trynius.

Pudinga ismaisyti su grietinele, imaisyti i varskes mase, o i sia - iki putu isplaktus kiausiniu baltymus.

Viska supilti i kepimo forma ispildyta tesla ir kepti 1-1.20 val. 160 laipsniu orkaiteje.

Iskepta pyraga dekoruoti kakava.

Skanaus!

Tik Lietuvoje niekur neradau kokoso pieno grietineles, tai dejau paprasta,skoniui tai manau nepamaise.

DaMy rašė...

Ramune, nieko ten baisiai mandro. Pusę stiklinės stiprios šaltos kavos į savo cheesecaką įpilk ir bus kavinis. O ant šalto pyrago viršaus užliek vandens vonioj ištirpdyto šokolado plytelę.

Rašyti komentarą